Shakti: Ballet meets Odissi

Volgens de Hindoeïstische geschriften bestaat alles in het Universum uit de samensmelting van twee principes, namelijk:

Shakti vertegenwoordigt energie en is vrouwelijk; alle vormen van deze wereld, alle materie, al onze emoties. Shakti is veranderlijk en tijdelijk, ze ontstaat en ze lost weer op.

Shiva representeert het principe van het bewustzijn en is mannelijk; het onveranderlijke. Samen zijn ze één en overal, de één bestaat niet zonder de ander.

Voor het Fantastic Femmes Fest is dit aansluitende concept als uitgangspunt genomen, met de toespitsing naar Shakti en de godinnen die het harde en zachte binnen Shakti representeren. Tijdens de voorstelling duik je in het leven van de vrouw. Wat kenmerkt haar? Hoe behoort zij zich te gedragen? En wat is de invloed van de cultuur waarin zij leeft op haar energie, haar Zijn, haar denken en daardoor alles wat zij manifesteert in haar leven?

In Shakti komen het Oosten en Westen samen. Door middel van Westerse en Oosterse dans worden diverse culturen vertegenwoordigd en samengevoegd. Dans is tijdens de voorstelling de metafoor voor de gemeenschap. Hoewel de oorsprong van beide dansstijlen zeer uiteenloopt, hebben ze meer met elkaar gemeen dan je in eerste instantie waarneemt. De vrouw die zich bewust is van de samensmelting, zoals het oosten met het westen, kan alles manifesteren wat ze wil. Zoals Shakti met Shiva in haarzelf.

Laat je meevoeren in de wereld van Shakti, een bruisende voorstelling met klassiek ballet en Odissi waar Oost West ontmoet.

Klassiek ballet vindt zijn oorsprong in de 15e eeuw in de vorm van statige hofdans. Odissi is een traditionele Indiase klassieke dansstijl afkomstig uit de deelstaat Orissa in Oost-India en is eveneens één van de oudste dansstijlen van India.

One night, two stars

Op deze duo performance avond treden Rajni Ghiraw en Lara Kleinrensink samen op. Tickets zijn €12,50 (€10,- early bird korting) en kunnen in de ticketshop van het Koorenhuis worden besteld.

 

Foto: David Hofmann

Deel dit:

Blijf op de hoogte

Ontvang het programma, artiesteninformatie en extra’s direct in je mailbox.